Ontwormbeleid en mestonderzoek

Wormen, mestonderzoek en ontwormbeleid

Sinds 2008 zijn wormenkuren receptplichtig, wat betekent dat ze enkel nog op voorschrift van een dierenarts kunnen worden aangeschaft. Dit is ingesteld om ervoor te zorgen dat middelen die we nu tot onze beschikking hebben op een correct wijze worden gebruikt, waardoor ze werkzaam blijven.

Om te bepalen of ontwormen noodzakelijk is en welk middel het meest geschikt is, wordt geadviseerd mestonderzoek te doen. Hiermee kan de besmetting van de weide worden gemonitord. Mestonderzoek kan per paard worden gedaan, maar het is ook mogelijk een mengmonster te maken van drie tot zes paarden. Aan de hand van de uitslag wordt bepaald of het paard ontwormd moet worden en of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn.

Soorten wormen

Veulenworm

De veulenworm (Strongyloidus westeri) kan bij jonge veulens zorgen voor diarree en koorts. Binnen ongeveer een half jaar bouwen veulens weerstand op tegen deze worm. Deze worm komt niet veel meer voor in Nederland. Door de merrie kort voor veulenen te ontwormen, kunnen problemen worden voorkomen.

Kleine strongliden (kleine rode bloedworm)

Dit is misschien wel de meest bekende worm bij paarden: de kleine rode bloedworm of Cyathosthominae. Problemen met deze worm worden vooral gezien bij jonge paarden tot ongeveer drie jaar. Deze paarden ontwikkelen vaak klachten als vermageren, doffe vacht, verminderde eetlust en koorts. In de winter gaat deze worm in rust in het slijmvlies van de dikke darm. Paarden bouwen weerstand op tegen deze worm. Een groot misverstand is dat paarden volledig wormvrij moeten zijn: veel paarden dragen wormen bij zich maar hebben hier geen last van. Met mestonderzoek kan de mate van besmetting worden gemonitord. Ons advies is om in ieder geval jaarlijks te ontwormen met een middel dat werkzaam is tegen bloedwormen.

Grote strongyliden (Strongylus vulgaris)

Larven van deze worm maken een trektocht door het paardenlijf en lopen soms vast in bloedvaten rond het maagdarmkanaal. Dit kan zorgen voor ernstige ziekteverschijnselen en kan zelfs levensbedreigend zijn. Door het intensieve ontwormingsbeleid van enkele jaren geleden komt deze worm nog maar weinig voor. Helaas is door ditzelfde ontwormingsbeleid ook veel resistentie ontstaan.

Spoelwormen

Spoelwormen zorgen vooral bij jonge paarden voor problemen. Ook deze worm maakt een trektocht door het lijf en kan hierdoor ook voor luchtwegproblemen zorgen. Helaas is er veel resistentie bij spoelwormen, waardoor lang niet alle wormenkuren meer werkzaam. Het is dan ook zaak jonge paarden op een correct manier te ontwormen. Neem voor een passend advies contact met ons op.

Lintworm

Lintwormen houden zich schuil in de dikke darm van het paard en kan voor koliekverschijnselen, slechte eetlust en vermageren zorgen. Helaas is mestonderzoek voor deze worm niet erg betrouwbaar. Het advies is dan ook jaarlijks te ontwormen met een geschikt product en de mest goed te controlen op aanwezigheid van lintwormen.

Horzellarve

De paardenhorzel legt eitjes op de vacht van onze paarden. Deze eitjes worden opgelikt en ontwikkelen zich in het paard verder tot horzellarven die zich hechten aan de maagwand. Mestonderzoek is helaas niet betrouwbaar voor horzellarve. Ons advies is dan ook jaarlijks, in het najaar, te ontwormen. Daarnaast helpt het verwijderen van de eitjes op de vacht aan te raden om besmetting minimaal te houden.

Terug naar Paarden