Ontworming en Mestonderzoek

Een juiste ontwormingsstrategie (op welk moment welk middel te gebruiken) is afhankelijk van onder andere de leeftijd van de paarden, het seizoen, de huisvesting en samenstelling van de koppel. Wij bieden bij ons advies een zeer voordelig mestonderzoek aan, waarvan de uitslag bovendien zeer snel bekend is. Een goed geplande ontworming op basis van een deskundig advies hoeft niet te betekenen dat het duurder wordt. Met behulp van een gericht advies wordt er wel beter en verstandiger met wormmiddelen omgegaan en het risico op resistentie wordt op deze manier verminderd.

Een geringe wormbesmetting leidt bijna nooit tot problemen en dan is ontwormen niet altijd nodig. Bij zwaardere infecties wordt de gezondheid van het paard wel aangetast en deze kunnen bijvoorbeeld leiden tot groeiachterstand, vermageren, diarree, koliek, bloedarmoede of prestatievermindering. Met name bij jonge paarden is een goede wormbestrijding belangrijk.
Door middel van een aantal eenvoudige maatregelen is het mogelijk om een worminfectie onder controle te houden.
• Niet te veel paarden in een kleine weide
• De weide regelmatig maaien
• De mest 2 keer per week uit de weide halen
• Boxen goed schoon houden (extra belangrijk bij veulens)
• Paarden die nieuw zijn op het bedrijf ontwormen voor ze bij andere paarden komen

Als het door middel van bovengenoemde maatregelen lukt om de worminfectie bij uw paard laag te houden, kunt u volstaan met minder frequent ontwormen. Het is daarbij wel belangrijk om regelmatig mest- of bloedonderzoek uit te voeren om de situatie goed in de gaten te houden.

Bij een goed gebruik van ontwormingsmiddelen horen de volgende punten:
• Let op de juiste dosering (verschil in aantal kg paard per injector)
• Paarden die nieuw zijn op het bedrijf ontwormen voor ze bij andere paarden komen

Wij bieden diverse verantwoorde, voordelige en vrijblijvende mogelijkheden om uw paarden, pony’s en ezels met het juiste advies en product te ontwormen. U kunt ons bellen om deze mogelijkheden te bespreken.
De gemakkelijkste manier is het ontwormen aan te kaarten wanneer we toch al bij u komen voor bijvoorbeeld het inenten.