West Nijl Virus

Het West Nijl Virus is een virusziekte die door muggen overgedragen wordt. In Amerika heeft dit virus in 1999 voor een enorme uitbraak gezorgd, waarbij zowel mensen als paarden betrokken waren. Na een grootschalige vaccinatiecampagne is het aantal gevallen in Amerika behoorlijk teruggedrongen. Inmiddels zijn er in meerdere Europese landen dieren besmet geraakt met het West Nijl Virus. In Nederland en in onze direct omringende landen zijn nog geen gevallen gemeld.

Geïnfecteerde vogels, die van Afrika naar Europa trekken, zijn de bron van de ziekte. Wanneer muggen een vogel bijten die het virus bij zich draagt, raken deze muggen geïnfecteerd. Vervolgens kunnen deze muggen een mens, paard of een ander dier infecteren als ze prikken.

De ziekte is niet besmettelijk, dus een geïnfecteerd paard kan geen andere dieren of mensen besmetten.

De overdracht van het West Nijl Virus treedt voornamelijk op van juli tot en met oktober wegens de kenmerkende piekactiviteit van muggen in die periode. Symptomen zijn onder andere koorts, verminderde eetlust, niet kunnen slikken, sloomheid, niet kunnen staan, omvallen, spierzwakte etc. Deze verschijnselen zijn als gevolg van de hersenvliesontsteking, hersenzwelling en zwelling van het ruggenmerg die door het virus wordt veroorzaakt. Helaas is er geen gerichte behandeling mogelijk, er is alleen een ondersteunende therapie mogelijk.

Risico van infectie beperken:
Probeer het aantal muggen onder controle te houden
Houd paarden in de stal gedurende zonsopgang en zonsondergang
Doe ’s nachts de lampen uit
Ververs dagelijks (of anders ten minste om de 4 dagen) het water uit de drinkbakken of troggen
Verwijder plaatsen waar water zich kan verzamelen zoals lege bakken of modderpoelen, dit zijn immers potentiële muggenbroedplaatsen
Gebruik een effectief insectenwerend middel
Vaccineren

Vaccineren:
Er is nu een geïnactiveerd vaccin dat met succes gebruikt is om het aantal West Nijl Virus gevallen in de Verenigde Staten te verminderen. Het vaccin is toegelaten en geregistreerd voor gebruik bij paarden in Nederland.

Toelichting/ Advies:
Tot op heden is er in Nederland en in onze omringende landen nog geen West Nijl Virus aangetroffen. Er is ook niemand die precies kan zeggen of het West Nijl Virus in Nederland zal komen. We kunnen het niet voorspellen, maar zeker ook niet uitsluiten. Indien u met uw paard richting landen gaat waar de ziekte voorkomt (bijvoorbeeld voor fokkerij of sport), is zeker ons advies om deze paarden de vaccineren. Voor de paarden die in Nederland blijven zult u zelf de afweging moeten maken. Er is een vaccin beschikbaar, dus u kunt uw dieren laten vaccineren om ze te beschermen. Of het echt noodzakelijk is kunnen we niet zeggen omdat we geen informatie hebben over de toekomst!